Gömük diş çıkması gereken yerden çıkamamış ve orada bloke olup kalan diştir. En çok 20 yaş dişleri sıkışarak müdahale gerektirirler.
Gömük diş çıkması gereken yerden çıkamamış ve orada bloke olup kalan diştir. En çok 20 yaş dişleri sıkışarak müdahale gerektirirler. Bu yirmi yaş dişlerine üçüncü büyük azı dişleri adı verilir. Ve gömük diş sorunları ortaya çıkartarak genellikle ameliyat ile alınmak zorundadırlar. Gömük kalma nedenleri arasında ağızda yeteri kadar yer bulamamalarıdır. Çoğunlukla bu dişer düz değil yan çıkmaya çalıştıkları için çenede yamulmaktalar.
Gömük Diş Sorunları
Bir diş sürmeden önce kron olan bölümünde dental folikül adı verilen yapı vardır. Dental folikül ise hem diş sürmesinde hem de diş gelişiminde etkindir. Diş tama anlamı ile çeneden çıkıp sürmesi tamamlandığında bahsettiğimiz folikülün görevi de son bulur. Sonrasında ise kendi kendine parçalanmaktadır. Ancak gömük dişlerde sürmesini tamamlamadığı için folikulde koronal bölgede kalmaya devam edecektir.
Radyografik olarak baktığımızda ise düzgün sınırlara sahip ince yapılı perikoronal radyolusent şeklinde görülebilmekte. Dental folikül fibroz bağ dokularında oluşur. Eğer uzun zaman süre varlığını devam ederse bazı sorunların oluşmasına neden olacaktır. Gömülü dişler şu sorunlara neden olurlar;
Perikoronit
20 yaş dişlerinin yarı gömük yarı çıkmış halidir ve genellikle bir enfeksiyon bulgusu vardır. Dişin kronunu saran yumuşak dokularda enfeksiyona rastlanır. Oluşan enfeksiyon ise, akut, kronik veya subakut şekillerde görülebilemekte. Her vakada olmasa da bazılarında ülseratif gingivitis olabilir. Çeşitlerine göre farklı belirtiler gösterir.
Kistler
Gömülü üçüncü azı dişlerinin etrafında tümör veya kist oluşumları gözlemlenebilir. Ayrıca yarı gömülü olan dişler ise gerçekten ciddi enfeksiyona neden olan etkenlerdir.
Bozucu Alan
İlgili gömük dişe ait olan dental folikülde gelişen bir kist (tipi önemli değil) bozucu alana neden olur. Buna neden olan sadece dental folikül değildir, ayrıca oldukları kısımda anatomik oluşumlara temas etmesi ile de gerçekleşir.
Periodontal Hastalıklar
Yarı gömük olarak kalan yirmi yaş dişleri ikinci büyük azı dişlerinin kemik desteklerine zarar vererek zayıflamasına neden olmaktadır. Bu kısmın hijyeni iyi yapılamaz ve sonunda periodontal sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Çürük Dişler
Yarı gömük 20 yaş dişlerinin temizlenmesi zor olan bölgelerinde çürük oluşması görülebilmekte. Ayrıca bu sorun ikinci büyük azı dişlerinde de çürüklere neden olmaktadır. Gömülü bir diş ağız içinde hiç görünmeyebilir. Ancak bu görünmeyen gömük dişlerde çürüklere neden olabilmekte.
Kök Rezorpssiyonu (Erime)
Gömülü bir diş hangi dişe komşu ise ve temas halindeyse diş köküne bir basınç yapar. Bunun sonunca rezorbe olmasına neden olur.
Protez Kullanımı
Diş kayıpları yaşayarak ağızda dişleri kalmayan birinde, gömülü diş varsa, zamanla baskı yaparak çıkmaya çalışır ve diş protezinin kullanımına engel olabilir.
Çene Kırılması
Alt çenede gömük 20 yaş dişleri, yer ettikleri konuma göre çeneyi zayıflatabilir. Olası bir travmada ise çenenin zayıflayan kısmı kırılabilir.
İlgili Haber: Diş Teli Tedavisi
Ortodontik Tedaviyi Engelleyebilir
İster yarı gömük 20 yaş dişi olsun, isterse tam gömük olsun ortodontik tedavi aşamasında veya biten bir tedaviden sonra dişleri ön kısma doğru sıkıştırarak tekrardan bozulmalarına neden olarak bütün ortodontik tedavinin boşa gitmesine neden olabilir. bunların dışında kalan gömük dişler ise çene kemiğine bağlı olan diğer komşu dişlerin hareketlerini kısıtlarlar.
Gömülü Diş Tedavisi
Gömülü diş tedavisi genellikle gömülü diş ameliyatı ile yapılmaktadır. Çünkü sıklıkla gömülü dişler sorun çıkartırlar. Ayrıca kimse ne zaman sorun çıkartacaklarını tam olarak tahmin edemez. Sorun çıkarmaya başladığında ise komplikasyonlar daha fazla olarak, tedavisi de daha zorlaşmaktadır. Akıl dişleri olarak bilinen 20 yaş dişlerinin %85’lik kısmı çekilerek tedavi edilmektedir.
İlerleyen yaşlarda gömülü diş çekimleri daha zor olmaktadır. Genç yaşlarda çekimi hem daha kolay hem de meydana gelebilecek komplikasyon riski daha azdır. Bunların yanında iyileşmeden en iyi sonucu almak için genç yaşta bu dişlerin alınması gerekmektedir. Gömülü diş sorunları olanlar ilk olarak bir diş hekimine giderek detaylı muayeneleri olmalılar. Ardından hekim gereken tedavi planını sunacaktır.
Discussion about this post