İnsanların diş renklerine ve şekline göre yapılan porselen dişler çok kaliteli malzemelerden yapılmaktadır.
Yeni nesil teknikler arasında yer alan porselen diş kaplama son derece konforlu bir tedavi yöntemi olarak da karşımıza çıkar. Bundan dolayı da bu tarz uygulamalara olan ilgi ve ihtiyaç gün geçtikçe artış göstermektedir. İşte porselen diş kaplama konusunda merak edilen tüm ayrıntılar!
Yaş ilerledikçe bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Ancak diş çürümeleri ve diş kaybı her yaştan insanın sıkça sorun yaşadığı bir durumdur. Dişlerimizde oluşan sorunlar bizi hem bedenen hem de duygusal açıdan oldukça rahatsız etmektedir. Bu sebeple birçoğumuz soluğu diş hekimlerinde almaktayız.
Dişlerimizin tedavi edilmesinde kullanılan pek çok tedavi yöntemi bulunuyor. Porselen diş kaplama da bunlardan biridir. Dişlerinin estetik açıdan daha güzel görünmesini isteyen kişiler genellikle porselen diş kaplama yöntemini tercih etmektedir. Çünkü söz konusun yöntem beraberinde çok önemli kazanımları da getirmektedir.
Diş hekimleri tarafından son zamanlarda oldukça sık uygulanan porselen diş tedavisi birçok uygulamaya göre pek çok avantaja sahiptir. Daha güzel bir gülüş ve estetik durmasının yanı sıra ağız ve diş fonksiyonlarının da tamamen yerine gelmesini sağlamaktadır. Uygulama alanları ve sağlamlığı bakımından çok fazla tercih edilmektedir. Peki, porselen nasıl yapılmaktadır?
Porselen Diş Nasıl Yapılır?
İnsanların diş renklerine ve şekline göre yapılan porselen dişler çok kaliteli malzemelerden yapılmaktadır. Porselen diş uygulamasında öncelikle uygulama yapılacak diş veya dişlerin üzeri özel aletler kullanılarak temizlenir. Daha sonra yapılacak olan porselen dişin iyi oturabilmesi için gerekli inceltilmeler yapılır.
Dişi inceltme işleminin ardından kalıp alma işlemi uygulanmaktadır. Kalıp alma uygulaması klasik yöntemler kullanılarak ya da üç boyutlu görüntüleme kullanılarak yapılabilir.
İlgili Haber: Kaplama Diş Nedir, Nasıl Yapılır
Alınan ölçü ve kalıplara uygun porselen diş üretilmesi için laboratuvara gönderilmektedir.
Bu üretim süreci genellikle kaç dişe yapılacağına göre değişkenlik göstermektedir genellikle bir iki hafta sürmektedir. İnceltilmiş dişlerin bu süreç içerisinde zarar görmemesi için diş hekimi tarafından hastaya geçici kaplama dişler yapılır.
Yapılan orijinal kaplamalar hastaya yerleştirilmeden önce hekim tarafından mutlaka prova edilir. Eğer provada sorun çıkmamışsa yapılan porselen diş kaplama özel yapıştırıcılar yardımıyla yerine sabitlenir. Ardından hekiminiz yapılan işlem ve sonrası için sizi bilgilendirir. Yapılan dişlerde kullanım sonrası bir sorun oluşması durumunda diş hekiminize başvurmalısınız.
Porselen Kaplama Kaç Günde Yapılır?
Porselen diş kaplama süresi yapan hekimin pratikliğine, el becerisine ve hastaya uygulanacak olan işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Eğer dişlerinize porselen diş kaplama uygulaması öncesinde kanal tedavisi ya da herhangi başka bir işlem yapılırsa işlem uzun sürebilir.
Laboratuvar ortamında kaplamanın yapım aşaması da göz önünde bulundurulduğunda 9-10 gün içerisinde tedaviniz tamamlanmış olur. Ancak bu durum tedaviyi yaptırmakta olduğunuz kliniğin ya da hastanenin yoğunluğuna göre de değişebilir.
Dişe Porselen Kaplama Neden Yapılır?
Günümüzde dişleri ile sorun yaşayan birçok insan gülmek konuşmak istemiyor. Güzel görünmediği düşüncesiyle çoğu insan ağzını dahi açmak istemiyor. Bu nedenle insanlara güzel bir gülüş ve sağlıklı görünen dişlere kavuşmaları için porselen diş kaplama uygulaması sıkça yapılıyor.
Porselen diş uygulaması dişlerin üzerlerine yerleştirilen porselen yapraklardan oluşan tedavi yöntemidir. Porselen diş kaplama uygulaması yalnızca estetik açıdan güzel görünmek amacıyla değil kişinin ağız ve diş fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla yapılır.
Porselen Diş Hangi Durumlarda Takılır?
Diş hekimlerinin porselen diş uygulamasını yapmalarındaki en önemli sebep hastanın tedavi edilemeyen bir çürüğünün olmasıdır. Diş kaybı da porselen diş uygulaması gerektiren durumlardandır.
Mevcut dişlerinde şekil bozuklukları ya da görsel açıdan herhangi bir sorun olan hastalar da porselen diş kaplama uygulaması yaptırabilir. Porselen diş uygulaması belirgin diş kırıklarında da kişinin imdadına yetişmektedir.
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
Porselen diş kaplama yaptırırken iyi bir hekim ve temizlik standartlarına dikkat edilen bir ortam seçilmelidir. Porselen diş uygulaması fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır. İlk olarak yapmanız gereken detaylı bir muayene olmak ve dişlerinize yapılması gereken işlemi tam anlamıyla öğrenmeniz gerekmektedir.
Porselen diş fiyatları, işlemi yaptıracağınız doktordan tutun da kullanılan malzemeye kadar her şeyden etkilenmektedir. Kaplama öncesinde yapılan herhangi bir tedavi de uygulama fiyatlarında değişikliğe ve artmaya sebep olmaktadır.
Porselen Diş Modelleri Nelerdir?
Önceleri porselen diş denilince aklımıza metal destekli porselenler gelmekteydi. Ancak diş hekimliğinde gelişen teknoloji bu algıyı tamamen ortadan kaldırdı.
Artık zirkonyum, ful porselen, yaprak porselen ve Emax gibi türlerde kaplama çeşitleri içerisinde yerini almıştır.
- Metal alaşımına kaynaştırılmış porselen uygulaması genelde alerjik rahatsızlıkları olan hastalarda daha çok tercih edilmektedir.
- Titanyum alaşımına kaynaştırılmış porselen uygulaması ülkemizde genelde pek tercih edilmemektedir.
- Altın alaşımına kaynaştırılmış porselen diş uygulaması genellikle 16-18 ayar altından yapılmaktadır. Ancak altın fiyatlarının pahalı olması ve yeni maddelerin gelişmesiyle şimdilerde pek tercih edilmemektedir.
- Metalsiz porselen diş çeşitleri genellikle yarı saydam olduklarından dolayı zirkonyum ve seramiğe göre daha pahalı olsa da genellikle ön dişlere yapılacak olan işlemlerde sıkça tercih edilir.
Sıkça tercih edilen seramik kaplamalar ise Zirkonyum diş, ful seramik diş, Lamine diş ve Emax’dır. Hangi porselen diş kaplama yöntemini seçeceğiniz tamamen size ve bütçenize kalmıştır. Ancak herhangi bir işlem yaptırmadan önce yaptıracağınız hekimi ve işlemi iyice araştırmanız yararınıza olacaktır.
Discussion about this post