Diş iltihabı oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Bu iltihaplanma çeşitli hastalıklara da yol açabilir. Peki, diş iltihabı nedenler nelerdir? Dahası oldukça can sıkıcı bir sorun olan diş iltihabı tedavisi nasıl yapılmaktadır? Çoğumuzda olan bu hastalık çoğu zaman bizim dikkatsizliğimizden kaynaklanıyor.
Ağız ve diş bakımımız gerekli özeni gösteremediğimiz zaman diş iltihabı hastalığına davetiye çıkarmış oluyoruz. Bakımını yapmadığımız dişetlerine yiyecek artıkları ve plaklar yerleşip kalır. İşte bu durum diş iltihaplarının yaygın sebeplerinden sadece bir tanesidir!
Diş iltihabında erken teşhis ve doğru tedavi uygulanmazsa bu hastalık kalıcı diş hasarına sebep olabilir. Hatta diş kaybının en büyük sebeplerinden biri de diş iltihabıdır. Bu yüzden zaman kaybetmeden bir uzmana görünmemiz ve bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekir.
Diş İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Diş ve damakta oluşan bakteri plağı, diş etlerini kızarmasına, şişmesine ve kanamasına sebep olur. Zamanla bu problemler diş etlerinin çekilmesine sebep olur. Çekilen diş etleri ve dişler arasında bir cep oluşur. Bu ceplere dolan mikroplar sebebiyle diş ve çevresi zayıflar. Böylelikle diş iltihabı meydana gelir. Bunların yanı sıra farklı nedenlerle de diş iltihabı sorunuyla karşılaşabiliriz;
- Diyabet
- Gebelik
- Vitamin eksikliği
- Genetik faktörleri
- Kırılmış olan dolgular
- Sigara ve tütün kullanımı
- Dişlerdeki yapısal bozukluklar
- Kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal blokerları vb. kullanımı
Özellikle diş iltihabı nedenler söz konusu olduğu zaman karşınıza farklı özellikler çıkmaktadır. Esasında diş iltihabının nedenleri açısından etkili bir araştırma yaptığımızda çok sayıda farklı kriterle karşılaşmak da gayet olağandır. Tam da bu noktada diş iltihabı sorunuyla karşılaşmamak için her şeyden önce ağız ve diş bakımını özenli bir şekilde yapmak gerekmektedir.
Diş İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her hastalıkta olduğu gibi diş iltihabında da erken teşhis oldukça önemlidir. Erkenden bir takım önlemler almak tedavinin başarılı olmasında çok etkilidir. Dişin tedavisi iltihabın derecesine göre değişir. Eğer ‘gingivitis’ evresindeyse kolay bir tedaviyle başarı elde edilir.
Diş taşı ve plak temizliği tedavi için yeterli olacaktır. Sonrasında da hastanın dikkatli bakımıyla hastalık tekrarlanmaz. Ama eğer iltihap daha ileri safhadaysa cerrahi müdahale gerektirebilir. Diş iltihabındaki tedavinin amacı dişin çevresindeki derin cepleri plaklardan arındırmak ve cebin büzülerek daha sağlıklı bir hal almasını sağlamaktır.
Benzer İçerik : Diş Teli Tedavisi
Diş İltihabı Tedavisi Sonrası
Diş iltihabının tedavisini, temizlik ve bakımını doktorumuza yaptırdıktan sonra mutlaka evde uygulamamız gereken bakım planını öğrenmemiz gerekiyor. Doktorumuzun tavsiye ettiği tüm uygulamaları vaktinde ve doğru şekilde yapmalıyız. Bir daha aynı sorunları yaşamak istemiyorsak uymamız gereken en önemli kural ağız ve diş hijyenimizi sağlamak.
Günde en az iki kere dişlerimizi ve dilimizi uygun şekilde fırçalamalıyız. Diş fırçalama kuralı sağlıklı insanlar için de aynı şekilde geçerlidir. Aynı şekilde diş ipi ve ağız temizleme suları da tekrar iltihaplanmaya karşı iyi birer önlemdir. Ağız bakımında tuzlu suyla gargara yapmak da bir yöntemdir ama bu durumda ağızdaki yaralara zarar verebileceği için doktorumuza başvurmadan yapmamalıyız.
Sizler de bu konudan muzdaripseniz ağız bakımınıza özen göstermeli ve mutlaka diş hekimine görünmelisiniz. Gerekli tedavi ve bakımları yaptırdıktan sonra eski haline dönmemesi için ağız bakımınızı aksatmamanız gerekir. Dikkat ettiğiniz sürece diş iltihabına yakalanma ihtimaliniz azalacaktır. Diş iltihabı tedavisi sonrası mutlaka periyodik olarak diş hekime gitmek de her zaman önerilmektedir. Böylece herhangi bir tekrarlanma durumunda anından müdahale olanağına da sahip olursunuz!
Discussion about this post