Tek Diş Kaplama Herhangi bir nedenden dolayı eski sağlığını ve güzel görüntüsüne kaybeden dişe yapılan yaygın bir müdahale şeklidir. Yenilen ve içilen besinlerden sonra diş bakımının gerektiği gibi yapılmaması durumunda bazı problemleri yaşamak kaçınılmadır. Dişlerde kalan artıklar zaman içerisinde çürümelere neden olur. Çürüyen diş ağrı yapacağı için tedavi edilmesi gerekir.
Dolgu tedavisi, çürük dişlere yapılan en sık ve öncelikli müdahaledir. Fakat bazı durumlar bu tedavi tek başına yeterli olmaz.Tek diş kaplama uygulaması da bu noktadadevreye girer. dolgu veya kanal tedavisi yapıldıktan sonra kaplama yapılarak diş çok daha sağlam bir hale getirilebilir. Burada nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ise hekimin inisiyatifiyle belirlenir.
Diş rengine uygun bir şekilde kaplama yapılır. Böylece çürüyen veya kırılan diş onarılmış olur. Kısa bir süre içerisinde yapılan tedavi sonrasında hastanın alışma süreside aynı şekilde kısadır. 10 gün gibi bir sürede hasta yeni dişine tamamen alışmış olur.
Tek Diş Kaplama Nedir?
Tek diş kaplama uygulama yapılırken süreç şu şekilde ilerler;
- Öncelikle hastanın işlem sırasında ağrı hissetmemesi için lokal anestezi yapılır.
- Daha sonra diş küçültülmeye başlanır.
- Kaplama için hastanın diş ölçüsü alınır.
- Ölçüsü alınan kaplamanın hazırlanma sürecinde hastaların mağdur olmaması adına geçici bir kaplama takılır.
- Laboratuvardan asıl kaplama geldiğinde, kaplamanın diş ile uyumu sağlanabildiyse sabitleme yapılır.
- Tek dişe yapılabilen bu uygulama sayesinde diğer dişlerinde zarar görmesi önlenmiş olur.
Tek Diş Kaplama Fiyatı
Tedavi için ödenmesi gereken ücret öncelikle seçilen yere göre değişir. Hekimlerin kullandıkları malzeme kalitesi ve emekleri karşılığında talep ettikleri ücretler farklılık gösterir. Ayrıca fiyat üzerinde seçilen tedavinin türü de ekli olur. Zirkonyum kaplama için talep edilen ücretler metal üstü porselen kaplamaya kıyasla daha pahalıdır. Fiyattan ziyade uzun ve sağlıklı kullanım için kalite kriteri dikkate alınmalıdır. En uygun yöntem, kaliteli malzeme ve iyi bir hekimi seçmek ödenecek fiyattan çok daha önemlidir.
Tek Diş Kaplama Süresi
Bu uygulamadan faydalanmak isteyenler hastalar sürecin ne kadar zamanda tamamlanacağını da merak ederler. Öncelikle bu işlem tek dişe yapıldığı için her şeyin yolunda gitmesi durumunda çok uzun sürmez. Hastaların özeliklerine göre farklılık gösterebilmekle beraber bu süre genellikle 2-3 senası aralığında yer alır. En net süre bilgisinin hekimle görüşüldükten sonra alınması çok daha doğru olacaktır. Çürüyen dişin durumu süre üzerinde doğrudan etkilidir. Çürüye ek olarak apsenin olması tedavi süresi uzamasına neden olur.
İlgili Link: Kaç Çeşit Diş Beyazlatma Vardır?
Tek Diş Kaplama Türleri Nelerdir?
Bu işlem iki farklı uygulama türüne sahiptir. Bu farklılık kullanılan malzemelerden kaynaklıdır. Uygulama türleri ise şu şekildedir;
- Zirkonyum Kaplama
- Metal Üstüne Porselen Kaplama
Hangi Tek Diş Kaplama Türü Daha Avantajlıdır?
Uygulama metotları arasında seçim yapılırken öncelikle dişin hangi bölgede yer aldığı dikkate alınmalıdır. Eğer uygulama yapılacak diş görünürse zirkonyum kaplama tercih edilmelidir. Görünmeyen yani arkada yer alan dişlerde ise metal üstüne porselen kaplama seçilebilir.
Uygulama Sonrası Dişlere Nasıl Bakılmalı?
Diş yapılan müdahale ile eski sağlığına kavuşturulduktan sonra bakımı konusunda özenli davranılması gerekir. Mutlaka dişler sabah ve akşam rutin olarak fırçalanmalıdır. Eğer dişler arasında boşluklar varsa buralarda yemek artığı kalma ihtimaline karşın diş ipi kullanılmalıdır. Yine belirli aralıklarla gargara yapması tavsiye edilir.
Tek Diş Kaplama Ağrılı Bir Tedavi Mi?
İşlem sırasında hastanın dişi uyuşturulduğu için herhangi bir acı hissetmez. İşlemden sonra ise ilk birkaç gün hastanın ağrıları olabilir. Bunun için hekim tarafından tavsiye edilen ağrı kesici kullanılabilir. Fakat ağrı ilerleyen günlerde geçmiyorsa mutlaka bu durum işlemin yaptırıldığı hekime bildirilmelidir.
Tedavi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Tedavi sonrasında öncelikle dişlerin bakımına özen gösterilmelidir. Daha sonra ise sert besinler tüketilirken temkinli olunmalıdır. Kuru yemiş ve benzeri kabuklu yiyecekler ise kesinlikle dişler ile kırılmamalıdır. Ayrıca dişe yapışan yiyeceklerde mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir. Aksi halde kaplama zarar görebilir.
Kaplama Sonrasında Diş Etlerinde Kanama Olması Normal Mi?
Diş etleri hassas olduğundan yapılan en ufak bir müdahaleden sonra dahi kanama yapabilir. Bu uygulamadan hemen sonra diş etlerinin kanaması da bu nedenle normal kabul edilir. Çünkü kaplamanın yapıştırılması adımından sonra bir temizleme işlemi de yapılır. Bu esnada diş etlerinde çok ufak zedelenmeler olabilir. Ancak tedavi sonrasında uzun süreli bir kanama yaşanıyorsa bu durumun nedeni farklıdır. Dolaysıyla hekime başvurmak gerekir.
Kaplama Kullanım Süresi Nedir?
Kaplamanın ne kadar süre sağlıklı kullanılabileceği birçok etkene göre değişir. Öncelikle tedavinin ne kadar kaliteli yapıldığı çok önemlidir. Daha sonra hastanın dişlerine temiz bakması kullanım süresinin uzamasına katkı sağlar. Genel olarak ise süre 5 ila 10 yıl arasında değişir.
2022 Tek Diş Kaplama Fiyatları
Türk Diş Hekimliği Birliği yapılan işlem ve tedavilerde hastalardan talep edilmesi için bir ücret skalası belirler. Hekimlerde bu doğrultuda bir fiyatlandırma yaparlar. Tek diş kaplama tedavisi içinde bu nokta dikkate alınarak bir ücret belirlemesi yapılır.
İlgili Link: Kusursuz Gülüş Tasarımı Neye Bağlıdır?
Tabi ki kullanılan malzemeden uygulama metoduna kadar birçok kriterden kaynaklı olarak fiyat farklılıkları oluşur. Dolayısıyla birkaç hekimden fiyat bilgisi alındığında ortaya çıkan farklılık bundan kaynaklıdır. Burada piyasanın çok altında fiyatlara işlem yaptığını söyleyen kliniklere karşı ise dikkatli olmak gerekir. Bu şekilde hastaların mağdur edilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalınır.
Discussion about this post