Süt dişleri genelde diş etlerinin patlamasıyla ortaya çıkmaktadırlar. Doğduktan 6 ay sonra bebeklerde dişler çalmaya başlamaktadır.
Çocukların süt dişlerinin çıkmasıyla beraber gelişim evlerini yarısını tamamlamış olurlar. Süt dişleri genelde diş etlerinin patlamasıyla ortaya çıkmaktadırlar. Doğduktan 6 ay sonra bebeklerde dişler çalmaya başlamaktadır.
Bebeklerin ilk dişlerine ise süt dişi denmektedir. Bu dişler 20 tane olmakla birlikte 2 ya da 3 yaşlarında tam olarak çıkmış hale gelirler. Bu süreçte çocukların süt dişleri yumuşak telli diş fırçaları ile fırçalanmalıdır. Ayrıca bu dönemde bebekler artık bir şeyleri telaffuz etmeye başlarlar.
Çocuklar 5 yaşına bastıklarında artık diğer dişler süt dişlere baskı yaparak dökülmeye başlarlar. Bu dökülen süt dişlerinde bulunan zemin yani diş etinde damarlar açık hale gelir. Bu açık hale gelen damlarlar da ise yavaş yavaş normal dişler çıkmaya başlar. Süt dişleri dökülme sürecinde bazen risk taşıyabilmektedir.
Bu risk ise inatçı süt dişlerin sallanmasıyla oluşur. Sallanan süt dişleri bazen olmadık zamanlarda dökülür ve çocuklarda boğulma riski sağlar. Bu nedenle sallanan süt dişleri doktor eşliğinde çekilmelidir. Ayrıca çocukların bilinçlenmesi adına süt dişlerinin döküleceğini onlara doğru bir dille anlatmak gerekir. Süt dişlerin dökülmesi sonucunda ise 12 yada 13 yaşa kadar çocuklarda bütün dişler tam olarak yerlerini almaktadır.
Süt Dişlerde Çürüklük
Diş çürükleri günümüzde oldukça yaygındır. Çürükler nedeniyle de sağlık problemleri oluşabilmektedir. Ancak çocuk ve bebeklerde düş çürüklüğü ebeveynlerden daha fazla görülmektedir. Çünkü süt dişleri yetişkin dişlere oranla daha zayıftır. Süt dişlerinin çürümesinde birçok etken rol bulunmaktadır. Bu çürükler ileride bir hastalığa sebep olabilmektedir. Bu nedenle dişlerin dökülmesini beklemeden bir diş doktoruna gidilmesi gerekir.
Çocukların yedikleri şeker, çikolata gibi şeyler dişlerde asit oluşturmaktadır. Bu nedenle de süt dişleri çok çabuk çürümektedir. Süt diş çürüğünün belirtisi ise genellikle ilk başta renk değişikliği olarak gözlemlenmektedir. Ardından çocuklarda süt dişlerinde soğuk yada sıcak bir şey içilirken ağrı şikayeti oluşmaktadır. Ancak ağrı oluşan süt dişlerinde genelde geç kalınan çürüklerle karşılaşma aşamasıdır.
İlgili Haber: Ortodonti Tedavi Aşamaları
Tedavi edilmeyen süt dişlerinde kötü kokuların yanı sıra çiğneme zorluğu gibi faktörlerde ortaya çıkmaktadır. Süt dişlerinde oluşan çürüklük sebebiyle en son aşama olarak doktorlar çekme yöntemini kullanır. Ancak bu yöntem ileriki yetişkin dişlerin çakmasında birçok sorun çıkarır. Bu sorunlar diş yamukluğu, diş teli tedavisi ya da diş karmaşası gibi sorunlardır. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak adına bebeğinizin ya da çocuğunuzun diş bakımlarını yapmanız gerekir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişleri bilindiğinin aksine çok önemlidir. Çoğu ebeveyn zaten dökülecek deyip bebeklerin diş bakımını yapmamaktadır. Ancak bu süt dişleri çocuğunuzun konuşmasında dahi yardımcı unsurdur. İleride çakacak olan dişlerin ise düzlem oluşturmaktadır. Yani çocuğunuzda ileride çıkacak olan dişlerin yamuk ve sağlıksız değil de düz ve sağlıklı olmasını istiyorsanız süt dişlerine önem vermelisiniz.
Ayrıca süt dişlerin bakımı yapılmadığı takdirinde ileride diş sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Çürüyen süt dişleri etme zarar vermekte ve gelecek olan dişe de zarar vermektedir. Süt dişleri yamuk ya da karmaşık olan çocuklarda özgüven düşüklüğü görülmektedir. Bu ve bu gibi nedenlerden dolayı süt dişleri çok önemlidir. Her konuda önem içeren süt dişleri için çocuğunuza uygun fırçalar ve zararlı madde yapısı içermeyen macunlar kullanınız.
Unutmamak gerekir ki süt dişlerindeki sorun çocukların sağlığını da doğrudan etkiler. Bundan dolayı da süt dişlerindeki çürüklerin önemsenmesi şarttır. Peki, süt dişleri neden önemlidir? Çünkü;
- Süt dişleri, daha sonra çıkacak olan dişlere kılavuzluk eder
- Süt dişleri aynı zamanda hem çene kemiğini hem de kaslarının gelişimi destekler
- Süt dişleri çocuğun konuşma fonksiyonları noktasında da etkili çözümler ortaya koyar
- Çocukların düzgün bir şekilde çiğneyebilmesi, süt dişlerinin zamanına kadar ağızda kalmasına bağlıdır
Görüldüğü üzere süt dişleri çocukların gelişiminde hayati derecede önemlidir. Bundan dolayı da süt dişlerinin düşme zamanına kadar ağızda kalmasına özen göstermek de şarttır!
Discussion about this post