Diş kayıplarının ortaya çıkmasında oldukça etkili olan ön diş çürüğü nasıl tedavi edilir? Diş çürüklerinin tedavisi kadar önlenmesi de çok önemlidir. Düzgün beslenme ile diş yapısını koruyucu besinler alınmalı ve gerekli minerallerin kaybı önlenir. Özellikle gebelik, gelişim çağı ve ilk dişlerin değiştiği dönemler ile ileri yaşlarda gerekli kalsiyum desteği ile ihtiyaçlar giderilmelidir. Ön diş çürüğü tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza farklı teknik ve yöntemler çıkar. Burada alanında uzman olan bir kliniğe müracaat etmek en mantıklı seçenek olarak karşımıza çıkar.
Bazı vitaminler de diş eti sağlığını destekler. Sağlıklı dişetleri, diş kökü çürüklerinin engellenmesi için şarttır. İyi diş ve ağız temizliği de yapılmalıdır. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi ve şeker de sınırlandırılmalıdır. Dişi yıpratacak sert maddelerin ısırılması, kırılması gerçekleştirilmemelidir. Düzenli diş doktoru randevuları ile diş çürükleriyle savaşılabilir. Erken yakalanan diş çürükleri flüorür tedavisi ile tedavi edilir. Eğer diş çürüğü erken yakalanmamışsa dolgu teknikleri ile diş kurtarılır.
Diş Çürüğü Nasıl Yok Edilir?
Diş çürüğü oluştuktan sonra kendiliğinden gerilemez, iyileşmez. Mutlaka diş çürüğünün yok edilmesi gerekmektedir. Bu da duruma göre diş doktorunun belirleyeceği yöntemlerle yapılır. Erken yakalanmış bir diş çürüğünde, florürle diş minesinin onarılması en kolay yöntemdir. Ama bu gerçekleştirilemeyecek kadar ilerlemiş bir çürükse, diş doktorunun kararı ile diş dolgusu yapılır. Çürük çok ilerlediyse kanal tedavisinin uygulanması gerekir. Bazen dişte kayıp çok ise kaplama yöntemleri ile doğal bir görünüm dişe kazandırılır.
Diş dolgusu yapılmadan önce dişte hasar almış, çürümüş bölümler temizlenir. Temizlenen bölümün büyüklüğüne göre dolgu yöntemi doktor tarafından belirlenir. Daha büyük ve geride olan dolgular için amalgam dolgu kararı alınabilir. Amalgam dolgular rengi dolayısı ile ön dişlerde tercih edilmez. Ama çiğneme basıncına en iyi karşılık veren, dayanıklı bir dolgu çeşididir.
İlgili Link: Diş Hassasiyeti Nedenleri
Ön dişlerde kompozit dolgular tercih edilir. Diş rengine uygun olarak hazırlanan dolgulardır. Çocuklarda diş rengine tam olarak uymayan ama florid salgılayarak dişe yararlı olan cam iyonomer dolgular uygulanabilir, diş köküne doğru ilerlemiş çürüklerin doldurulması için uygundur. Dezavantajı renk uyumunun tam sağlanamaması ve diğer dolgu çeşitleri kadar dayanıklı olmamasıdır.
Dişte çok kayıp olmuşsa ve kron uygulaması gerekiyorsa porselen dolgular seçilebilir. Ağız içinde oluşturulmayan bu dolgular laboratuvar ortamında hazırlandığı için iki seansta yapılabilmektedir. En pahalı yöntemdir. Ön dişlerde, ön yüzeylerde olan çürüklerin onarılmasında idealdir. Ön diş çürüğü tedavisi hassas olan bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı söz konusu sürecin başarıya ulaşması için mutlaka özenli davranmak şarttır.
Ön Dişler Neden Çürür?
Ön dişler kesici dişlerdir. En önde oldukları için estetik yönden de çok önemlidir. Yiyeceklerin sindirim öncesi kesilerek ağız içine alınmasını gerçekleştirdikleri ve çiğnemeye hazırladıkları için önemli bir işleve sahiptirler.
Ön dişlerin çürüme sebeplerinden biri sert cisimleri dişlemek, kabuklu cisimleri kırmak sonucu oluşan mine çatlaklarına yerleşen mikropların üremesi sonucu ilerleyen çürüklerdir. Dişler ile sert cisimlerin açılmaması gerektiği, sert kabuklu yiyeceklerin kırılmaması ve akide şekeri gibi gıdalar kırılmaması bilgisi bir kez daha yenilenmelidir. Asitli yiyecekler, gazlı içecekler, şekerli yiyecekler ön diş minelerinin aşınmasına ve çürük oluşmasına sebep olmaktadır. Diş sağlığı için bu tip gıdalar kısıtlanmalıdır.
İlgili Link: Diş Taşı Oluşumunun Nedenleri
Genetik özellikler ile diş minesi eksiklikleri ya da zayıflığı da olabilir. Sonradan yetersiz beslenme yüzünden oluşan diş çürükleri de mümkündür. Son olarak düzenli bir temizlik, diş fırçalama ve diş yan yüzeylerinin diş ipi ile temizlenmemesi yüzünden diş çürüğü oluşabilir.
Çürümeye Başlayan Diş Düzelir mi?
Çürümeye başlayan diş hastanın kendi çabası ile düzelmez. Tam tersine çürük ilerler ve çok ciddi acılara sebep olur. Mutlaka tıbbi bir yardım gerekmektedir. Bir diş doktoru yardımı ile erken çürükler florür tedavisi ile tedavi edilirken, geç kalındığında çürüğün temizlenmesi ve dolgu yapılması şart olur.
Hatta bazen kanal tedavisi veya kaplama gerekecek kadar ilerleyebilir. Diş kaybını önlemek için bir an önce doktor randevusu oluşturmak ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanması şarttır. Bütün bu bilgiler ışığında günümüz koşullarında ön diş çürüğü tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı teknik ve yöntem çıkmaktadır.
Discussion about this post