Kompozit Dolgu genel olarak çürük dişlerde uygulanan tedavilerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Diş artık kullanılmayacak bir hale geldiğinde ya da çeşitli kırık ve çatlak gibi hasarlar meydana geldiğinde tahrip olan dişinin yerini doldurmak amacıyla yapılan işlemlere dolgu denmektedir. Dolgunun da kaplamalar gibi birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bir tanesi de kompozit dolgu olarak bilinmektedir.
Kompozit dolguya, kompozit adının verilmesindeki temel nedeni ise; içerisinde kullanılan maddeledir. Kompozit dolgu yapılırken dişe farklı adevizler uygulanmaya devam etmektedir. Bu adavizler dişin daha sağlıklı olmasına da olanak tanıyacaktır. Bu nedenle dolgu yaptıracak insanların büyük bir kısmı da tercihlerini kompozit dolgudan yana kullanmaya devam etmektedir.
Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Dişler; sert cisimlerle nedeniyle eski gücünü kaybetmeye başlar. Bu nedenle çatlaklar ve kırıklar meydana gelir. Bu tarz sorunlar yaşandığını da ise; kişilerin yemek yemesi ve konuşması zorlaşır. Hatta bazı kişiler, çok fazla ağrı çektiklerini de her fırsatta belirtmeye devam eder. Bu tarz durumlarda yaşandığında dolgu işlemleri olmazsa olmazlardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Kompozit dolgular, genel olarak arka ve ön dişlere yapılmaya devam etmektedir. Bu çeşide kompozit denmesindeki temel neden ise; silikon ve dioksit parçalarından oluşan maddelerin plastik haline getiriliyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Üretilen plastik madde profesyonel bir şekilde dışa uygulandıktan sonra ise; kişilerin ağrıları giderilir ve daha rahat konuşması sağlanır. Üstelik bazı dişler kırıldığı ya da çatladığı zaman, apse gibi durumlara da neden olabiliyor. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında ise; öncelikli olarak antibiyotik uygulaması yapılır ve daha sonra da dolgu işlemleri gerçekleştirilir. Kompozit dolgu işlemi uygulandıktan sonra ise; kişilerin günlük hayatına daha rahat bir şekilde devam ettirdiği verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında kompozit dolgular aşağıdaki durumlarda tercih edilmektedir:
- Diş yapısında çürüme oluştuğunda
- Dişte çatlak durumu ortaya çıktığında
- Dişte farklı nedenlere bağlı olarak kırıklar oluştuğunda
Kompozit dolgu diş yapısı bozuk olan hastalarda etkili onarımlar ortaya koyduğu için de tercih edilmektedir. Dolgu öncesinde ilk önce dişteki çürük ya da hasar görmüş bölüm çıkarılmaktadır. Daha sonrasında diş yüzeyinde bir temizleme işlemi yapılmalıdır.
Benzer İçerik : Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi
Kompozit Dolgu Neden Avantajlıdır?
Kompozit dolgunun en büyük avantajlarından bir tanesi de estetik görünümünün çok güzel olmasıdır. Bununla beraber, kompozit dolgu işlemi çok kısa sürmektedir. Birçok insan diş aletlerinden ve onların sesinden çok fazla etkilendiği için, dişlerine işlem yaptırmaktan da çekinirler. Ancak kompozit dolgu yaptırırken bu tarz sorunlar yaşamanız kesinlikle söz konusu olmayacaktır. Bununla beraber, amalgam dolgular ön ve arka dişlere uygulansa da kompozit dolgu da böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
Kompozit dolgu yapılmadan önce, ön ve arka dişlerin de problem yaşayan kişilere farklı işlemler uygulanıyordu. Ancak kompozit dolgunun ortaya çıkmasıyla, dişlerin çekilmesine gerek kalmadan dolgu işlemleri ile hasarlı dişlerin kontrol altına alınması mümkün hale getirilmiştir. Kompozit dolgu yaptıran insanların işlemlerini daha kısa süre içerisinde tamamladığı gibi, günlük hayatında da daha rahat ettiği verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle dişlerini yaptırmak amacıyla doktora gözüken insanların büyük bir kısmı da kompozit dolgu tercih etmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında kompozit dolgunun avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır:
- Estetik görünüm noktasında başarılıdır
- Doğal görünüm noktasında başarılı bir uygulamadır
- Dişin doğal rengine yakın olmasından dolayı pratik bir kullanım özelliğine sahiptir
- Ağız dokusuyla uyumlu bir özelliğe sahip olduğu için alerjik reaksiyona neden olmaz
Discussion about this post