Bruksizm tedavisi yada Halk Arasındaki Tabiri ile Diş Sıkma Tedavisi Rahatsızlığınız Düzeyine Göre Dişhekiminiz tarafından belrlenecek farklı yöntemlerle çözülebilir.
Bruksizm ya da toplumda yaygın adıyla diş sıkma ve gıcırdatma fiziksel, genetik ve psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Diş sıkma, dişlerin birbirine sık sık sürtülmesi ve gıcırdatılması durumunu ifade etmektedir. Kişi bu davranışı genellikle uykusunda gerçekleştirir. Diş sıkma tedavisi günümüz koşullarında etkili bir düzeyde yapılabilmektedir.
Kişiler diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığına sahip olduklarını çoğunlukla fark etmezler. Dolayısıyla teşhisi zor olabilmektedir. Diş sıkma rahatsızlığına yol açan etmenler çoğunlukla psikolojiktir. İş hayatının ve zorlu yaşam şartlarının kaçınılmaz bir sonucu olan stres ve öfke diş sıkma rahatsızlığının yaygın nedenlerindendir.
Kaygı ve depresyonun da diş sıkmaya neden olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Merkezi sinir sisteminden kaynaklanan sıkıntılar diş gıcırdamasının fiziksel sebepleri arasında sayılabilir. Yapılan araştırmalar sonucu ailesinde diş sıkma problemi bulunan kişilerin bu hastalığa genetik yatkınlıklarının bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Diş sıkma tedavisi koruyucu niteliktedir. Tedavinin ilk basamağı hastalığın teşhisi ve hastanın bilinçsizce alışkanlık haline getirdiği davranışla ilgili bilinçlendirilmesidir. Hastaya dişlerini kenetlememesi gerekliliği bildirildikten sonra dişlerin teması şeffaf bir plak ile önlenerek bu alışkanlık önlenmeye çalışılır.
Ayrıca kas gevşetici ve duruma bağlı olarak antidepresan ilaçlar hekimler tarafından hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Egzersiz uygulamalarının de erken teşhis edilmiş vakalarda başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Düzenli kontrol, doğru tedavi ile bu hastalıktan kurtulmak ve hastalığın uzun ve kısa vadedeki olumsuz sonuçlarından korunmak mümkündür.
Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi Aşamaları
Sıkma ve gıcırdatma kişide çene ağrısına veya diş ağrısına neden oluyorsa, diş hekimi kişiye gece takması için bir drenaj ateli önerebilir. Her kişinin dişleri için özel olarak tasarlanan drenaj ateli, birçok sporcunun dişlerini korumak için taktığı güvenlik ağızlıklarına benzerdir. Kişinin gece atel takmaya alışması biraz zaman alabilir, ancak sonuçlar genellikle hızlıdır.
Diş sıkma ve gıcırdatma nedenleri için bruksizmin nedeni ne olursa olsun, kişinin gece yatmadan önce rahatlamasına yardımcı olmak önemlidir; örneğin, ılık bir banyo veya duş alabilir, birkaç dakika sessiz müzik dinleyebilir veya kitap okuyabilir.
Stres kaynaklı bruksizm için kişiye onu neyin rahatsız ettiğini sorun ve yardım etmenin bir yolunu bulun. Örneğin, kampa ilk kez geldiği için evden uzakta olmaktan endişe duyan bir kişi, gerektiğinde ailesinin onu alabileceği güvencesine ihtiyaç duyabilir.
Konu ikamet değişikliği gibi daha karmaşıksa, kişi ile konuşun ve korkularını gidermeye çalışın. Kişiye ne olduğu konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.
Nadiren, temel stres giderme yönergeleri bruksizmi durdurmak için yeterli değildir. Kişi uyumakta güçlük çekiyorsa veya normalden farklı davranıyorsa, stresin nedenini bulmak ve uygun bir tedavi planı oluşturmak için diş hekiminiz veya doktorunuzla birlikte hareket edilmelidir.
Diş Sıkma Belirtileri
Diş Sıkma (Bruksizm) genellikle kişi uyurken gerçekleşmektedir. Dolayısıyla kişi dişlerini sıktığının farkında olamayabilir. Diş sıkma sonucu ortaya çıkan belirtileri:
- Hassas, çatlayan, kırılan dişler ve dişlerde açıkça görülebilen diğer yapısal problemler,
- Kişinin kulaklarında, başında, boynunda ve yüz kaslarındaki ağrılar,
- Yanakların iç kısmında yaralar ve beyaz çizgiler,
- Dilde yaralar ve diş izleri,
- Uyku bozuklukları,
- Kişinin uykuda diş gıcırdattığına dair yakınları tarafından uyarılması,
- Çenenin sürekli kasılması ve kenetlenmesi,
- Diş minesinin dişin derin katmanlarına dek aşınması,
Olarak sayılabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını göstermeniz durumunda mutlaka bir diş hekimine danışmalısınız. Diş sıkma ağız içinin dişlerin ve çenenin detaylı bir biçimde incelenmesi ve röntgen sonucu hekim tarafından teşhis edilir.
Diş Sıkma ve Gıcırdatma Nedenleri
Diş sıkma ve gıcırdatma nedenleri ile Bruksizm, diş gıcırdatma ve çene sıkmayı tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Birçok çocuk bu duruma sahiptir, ancak çoğu yaşla birlikte büyür.
Bruksizmin nedeni nedir? Çocuklar aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle dişlerini gıcırdatabilirler;
- Dişlerin uyuşmaması (üst ve alt çenelerin doğru hizalanmaması)
- Kulak ağrısı veya diş çıkarma ağrısı gibi ağrıların olması
Diş sıkma ve gıcırdatma nedenleri arasında stres; Örneğin; bir çocuk bir testten veya günlük rutininde bir değişiklikten endişe duyabilir. Bir kardeş veya ebeveyn için üzülmek bile, bir çocuk ya da kişinin gece dişlerini gıcırdatması için yeterli strese neden olabilir. Serebral palsi, hiperaktivite veya bazı ilaçları almak gibi tıbbi nedenler gıcırdatma yapabilir.
Ne Gibi Sorunlar Olabilir?
Tespit edilmemiş birçok bruksizm vakası vardır. Gece gürültü nedeniyle genellikle aile için hastadan daha rahatsız edicidir. Ancak, bazen kişide farklı sorunlar yaşatabilir. Bunlar;
- Baş ağrısı,
- Aşınmış emaye veya yontulmuş dişler,
- Hassas dişler,
- Yüz, kulak veya çenede ağrı
Bruksizm Nasıl Teşhis Edilir?
Diş sıkma ve gıcırdatma nedenleri farklı farklı olabilir. Bruksizmi olan ve sahip olduklarının farkında bile olmayan birçok çocuk veya kişi vardır. Kardeşler veya ebeveynler genellikle sorunu fark eder. Dikkat edilmesi gereken işaretlerden bazıları şunlardır;
- Kişi uyurken dişini gıcırdatıyor mu
- Sabah uyandıktan sonra çenede veya yüzde ağrı şikayetleri var mı
- Çiğnerken ağrı oluyor mu?
Kişi dişlerini gıcırdatıyorsa, kişinin dişlerinin aşınmış mine, yontma dişler, olağandışı aşınma açısından muayene edecek ve hassasiyetlerini değerlendirmek için bir diş hekimini ziyaret etmek gerekir.
Diş hekimi dişlerinizle ilgili bir sorun tespit ederse, dişlerinizin gıcırdamasına neden olan, örneğin yanlış hizalanmış dişler veya stres gibi, öğrenmek için size birkaç soru soracaktır.
Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Yol Açtığı Sorunlar
Diş sıkma ve gıcırdatma kişinin günlük rutinini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Diş sıkma sonucunda:
- Kişinin boynunda, kulaklarında, başında ve yüz kaslarında ağrılar meydana gelebilir.
- Bu ağrılar sıkça migren ağrısı ve kulak ağrısı ile karıştırılmaktadır.
- Kişinin dişlerinde sıkmaya bağlı olarak diş minesinde aşınma ve hassasiyet meydana gelir.
- İlerleyen vakalarda dişlerde çatlama hatta kırılma meydana gelebilir.
- Dişlerde gözle görülür şekilde gevşeme, düzleşme ve yontulmalar meydana gelebilir.
- Çenede yapısal bozukluklara ve kemik erimesine yol açabilir.
- Diş etinde çekilmeler meydana gelir.
- Uyku bozukluğuna ve uzun vadede çeneyi hiç açamamaya neden olabilir.
Bu kadar ciddi rahatsızlıklara sebep olan hastalığın erken teşhisi ve tedavisi oldukça önem taşımaktadır. Diş sıkma ve gıcırdatma hastalığına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir hekime danışmalısınız.
Diş Sıkma Sorunlarında Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?
Diş sıkma sorunlarında belirtiler başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Dolayısıyla öncelikle hastalığın teşhisi adına mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş sıkmanın yol açtığı sorunlar son derece ciddi kişinin sağlığını ve günlük hayatını etkileyen sorunlardır.
İlgili Link: Dolgu Sonrası Ağrı Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş sıkmanın tedavisi mutlaka bir hekim tarafından gerçekleşmelidir. Dişlerde ve çenede yapısal bozukluğa neden olan bu hastalığın tedavisi mutlaka bir hekim tarafından gerçekleştirilmedir. Bitkisel tedavi yolları hastalığın uzun vadedeki etkilerini ortadan kaldırmamakta ve etkisiz kalmaktadır.
Özellikle ağız içi yaraların görüldüğü durumlarda bitkisel tedavilerden kaçınmalı hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları kullanmalısınız. Bitkisel yöntemler denenmesi hastalığın ilerlemesine yol açabilmekte ve yanlış tedavi sonucu diş minesinin tamamen aşınması ve diş kırılması gibi geri dönülmez sonuçlar doğabilmektedir.
Discussion about this post