Diş sağlığına dikkat edilmemesi durumunda dişlerde birçok sağlık sorunu ile karşılaşılması doğaldır. Diş taşı ya da diğer ismi ile tartar da bu sorunların başında gelmektedir. Diş taşı oluşumunun nedenleri arasında düzensiz ağız ve diş bakımı vardır. Diş taşı oluşumundaki temel sebepler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Diş bakımının düzenli bir şekilde yapılmaması diş taşına neden olur.
- Diş bakımını bitirdikten sonra diş ipinin kullanılmaması diş taşı oluşumuna neden olur.
- Şekerli yiyeceklerin ve karbonhidratın bol tüketilmesi diş taşına neden olur.
- Kişilerdeki tükürük yapısı diş taşına neden olur.
- Ağızda tükürüğün yoğun olduğu yerlerde diş taşı oluşur.
- Diş arkalarının ve ağız içinin yeterli seviyede temizlenmemesi diş taşına neden olmaktadır.
Görüldüğü üzere diş taşı diş taşı oluşumu gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı neden çıkmaktadır. Özellikle diş bakımının düzenli olarak yapılmaması, hemen her türlü diş sorununda olduğu gibi diş taşında da olumsuz bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte diş ipinin doğru ve düzenli bir şekilde kullanılmaması da diş taşı oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca diş arkalarının yeterince temizlenmemesi, bireylerin tükürük yapısı da diş oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Diş Taşı Oluşumunu Nasıl Engelleriz?
Diş taşları bir günde oluşan plaklar değillerdir. Zaman içinde diş bakımını eksik yapan kişilerde diş taşı sıklıkla görülür. Bu sebeple diş bakımını düzenli şekilde yapmak oldukça önemlidir. Dişlerin günde iki kez mutlaka fırçalanması ve doğru şekilde fırçalanması diş taşının önüne geçmektedir. Ayrıca fırçalama işleminden sonra ağız bakım suyunun kullanılması da oldukça önemlidir. Böylece diş taşı oluşumunun önüne geçmek noktasında önemli kazanımlara sahip olmak mümkün olmaktadır.
Dişlerin fırçalanması sırasında diş ile diş eti arasındaki bölgelerinde temizliği ihmal edilmemelidir. Ön ve arka yüzeyler eşit miktarda temizlenmelidir. Dişleri ne kadar düzenli ve doğru bir şekilde fırçalasak da diş fırçasının ve ağız bakım suyunun ulaşamadığı yerler vardır. Bu sebeple fırçanın ulaşamadığı yerler için diş ipi kullanımı % 90 oranına diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır. Tam da bu noktada ağız ve diş sağlığı gündeme geldiği zaman düzenli bir ağız bakımının olmazsa olmaz bir unsur olduğunu rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.
Ağızda Diş Taşı Neden Oluşur?
Yetişkinlerde en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesi de diş problemridir. Özellikle ağızda oluşan diş taşları kişileri hem estetik olarak hem de ağız içinde rahatsız etmektedir. Ağız içinde diş taşı oluşumunun nedenleri arasında ilk olarak ağız bakımının iyi bir şekilde yapılmaması gelmektedir. Dişler yeteri kadar temizlenmez ve diş ipi kullanılmazsa diş taşı oluşumu gerçekleşir.
İlgili Link: Diş Kaplama Çeşitleri
Diş taşı, şekerli ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin aşırı şekilde tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Mikro düzeydeki gıda artıklarının diş yüzeyinde birikmesi ve bu yiyeceklerin temizlenmemesi diş taşı oluşturur. Diş taşı oluşumunu engellemek için düzenli ağız bakımı yapmalı ve yılda iki kez diş doktoruna muayene olmalısınız. Diş taşı, yalnızca diş hekimleri tarafından özel aletler ile temizlenebilmektedir. Peki, diş taşına neden olan yiyecekler hangileridir? İşte merak edilen yanıtlar!
Diş Taşına Neden Olan Yiyecekler?
Günlük olarak tükettiğimiz besinler yüksek derecede karbonhidrat ya da şeker içermektedir. Bu yiyeceklerin sık tüketilmesi ve tüketildikten sonra dişlerin temizlenmemesi ağızda diş taşının oluşmasına neden olmaktadır. Hatta bu durum diş çürüklerine de yol açmaktadır. Elbette ki bu ürünlerin tamamen kesilmesi mümkün değildir. Bu sebeple de alınan önlemler ağızda diş taşı oluşumunu engellemektedir.
Şeker ve un içeren her besin diş taşı oluşumuna neden olur. Bu tarz yiyeceklerden sonra bol su tüketilmesi ve mümkünse dişin fırçalanması dişleri koruyacaktır. Bu sayede şekeri aside dönüştüren bakterilerin üretmiş olduğu asit miktarı da azalmaktadır. Ağız bakımının düzgün bir şekilde ve düzenli yapılması diş taşının oluşmasına izin vermez.
Diş Taşı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Diş taşı, dikkate alınması gereken bir sağlık problemidir. Diş taşı oluşumunun nedenleri arasında yer alan bakteriler, kan dolaşımına kadar ilerleyebilir. Bu da kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabilir. Diş taşı olup olmadığı aşağıdaki durumlarda anlaşılabilir;
- Diş etleri hassaslaşarak, şişer ve kızarır.
- Diş fırçalama sırasında diş etleri kanar.
- Diş minesinde sarı ya da kahverengi lekeler oluşur.
- Ağız kokusuna neden olur.
- Diş taşları pürüzlü bir yapıya sahip olduğu için fırçalamayı zorlaştırır.
- Dişlerde çürüme başlar.
- Diş eti iltihabına neden olan diş taşları, diş etinin çekilmesine neden olabilir.
Discussion about this post