Diş etlerimiz genelde dişlerimizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken kanar. Bu ikisini sert ve bilinçsiz kullanmak, sağlam diş eti olan kişilerde bile kanamaya sebep olur. Bu yüzden dikkatli olmaya özen göstermeliyiz.
Günümüzde çok yaygın bir sağlık problemi olan diş eti kanaması, birçoğumuzun ortak derdi. Sabah uyandığımızda, dişlerimizi fırçaladığımızda veya hiçbir sebep yokken dişlerimizin kanadığını görüyoruz. Bu durumun hepimiz için oldukça rahatsız edici bir hal aldığına çok eminim. Peki, diş etlerimiz neden kanar? Gelin beraber öğrenelim. İşte diş eti kanaması nedenleri;
- Beslenme bozukluğu.
- Yanlış diş fırçalama alışkanlığı. Eğer dişlerinizi çok sert fırçalıyorsanız bu kanamaya sebep olur.
- Takma ve protez diş kullanıyorsanız ve ağız yapınıza ve damaklarınıza uygun değilse bunlar yaralanma ve kanamalara yol açar.
- Hatalı diş ipi kullanımı sonucu diş etlerinizi tahriş edebilirsiniz.
- C ve K vitamini eksikliği diş eti kanamasına sebebiyet verir.
- Diş eti çekilmesi (periodontitis) ciddi bir diş eti enfeksiyonudur.
- Kanamalara ve tedavi edilmemesi durumunda diş kaybına dahi sebep olabilir
- Hamilelikte hormonal değişiklikler sebebi ile diş etleri hassaslaşır.
- Kanlanma ve ödem artışından dolayı diz eti kanamaları sıklıkla görülebilir.
- Diş eti iltihaplanması (gingivit) kanamalara yol açar.
- Diş etine zarar verecek ürünlerin ve kabuklu sert yiyeceklerin yanlış tüketimi hassasiyete ve kanamaya sebep olur.
- Kanama bozukluğu olan kişilerde diş kanaması sık sık meydana gelir.
- Kan sulandırıcı ilaçların yan etkisi olarak dişler kanayabilir.
Görüldüğü üzere diş eti kanmaması nedenleri söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı seçenekler çıkar. Tam da bu noktada diş eti kanamasının hızlı bir şekilde tedavi edilmesinin, yaşam kalitesini arttırıcı bir etkiye sahip olduğunu ifade edebiliriz. Peki, diş eti kanaması nasıl olur? İşte ayrıntılar!
Diş Eti Kanaması Nasıl Olur?
Diş etlerimiz genelde dişlerimizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken kanar. Bu ikisini sert ve bilinçsiz kullanmak, sağlam diş eti olan kişilerde bile kanamaya sebep olur. Bu yüzden dikkatli olmaya özen göstermeliyiz. Diş etlerimizin kanadığını diş fırçasının üzerinde, ısırdığımız sert gıda maddesinin üzerinde ve tükürdüğümüzde görürüz. Aynı zamanda tadını alarak da anlayabiliriz. Dişlerimiz kanadığında demirimsi bir tat alırız. Bu durum ağız kokularına da sebep olur.
Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanama şikayeti olanlara öncelikle düzenli diş bakımı tavsiye edilir. Diş fırçası, diş ipi ve gargaralarla bu bakım uygulanır. Ardından tedaviye geçilir. Kanamalar eğer plak oluşumundan dolayı meydana geliyorsa plak ve diş taşları temizlenir. Diş taşı temizliği kesinlikle profesyonel bir doktor aracılığıyla yaptırılmalıdır. Fakat eğer diş eti hastalığı daha ileri bir evreye gelmişse, enfeksiyonun giderilmesi için diş taşı temizliği ile beraber kök düzeltme işlemi de uygulanır. Dişlerin yüzeyi ve kökleri temizlenerek hastalıktan arındırılır. Tedavide gerekli durumlarda ilaç tedavisi kullanılır.
Diş Eti Kanaması İçin Öneriler
İlgili Haber: Zirkonyum Seramik Nedir
Birçok kişinin sorunu olan diş eti kanamasına engel olmak çoğu zaman bizim elimizde. Bunun için sizlere bazı önerilerimiz var. Bunları uygulayarak kanamaya sebep olan etkenleri yok edebilirsiniz;
- Her gün en az iki defa, düzenli ve bilinçli bir şekilde diş fırçalama alışkanlığı kazanın.
- Ağız ve diş yapınıza uygun sertlikte diş fırçası kullanın.
- Dişlerinizi nazik ve uzun süreli fırçalayın.
- Diş ipi ve ağız yıkama sularıyla temizliğinizi destekleyin.
- Diş etlerinizde şişkinlik hissederseniz tuzlu ılık suyla gargara yapın.
- Bol bol su için.
- Sigara ve alkol gibi ağız sağlığını kötü etkileyen ürünler kullanmayın.
- Sert ve sıcak gıda tüketiminden sakının.
- K ve C vitamini içeren gıdalar tüketin.
- Yıllık diş hekimi muayenelerini asla ihmal etmeyin.
Bütün bu bilgiler ışığında diş eti kanaması, günlük hayatı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı şayet bu tarz bir sorun yaşıyorsanız mutlaka dişeti kanaması tedavisi hizmetlerinden yararlanmalısınız. Bununla birlikte tedavi süreci sonrasında diş eti kanamasının tekrar etmemesi için mutlaka ağzı ve diş sağlığınıza dikkat etmelisiniz!
Discussion about this post