İlk yıllarda sorumluluğun büyüğünün ebeveynlerde olduğu çocuklarda diş temizliği, onların dişlerinin ilk çıktığı zamandan itibaren yapılabilir. 1 yaşından itibaren özel üretim fırçalarla dikkatlice yeni çıkmaya başlayan dişlerini temizleyebilirsiniz. 3 yaşından sonra ise bu temizlikte çocuk macunları kullanmaya başlamanız daha doğru olacaktır. Diş ipi kullanımını ise uzmanlar 4 yaşından önce tavsiye etmemektedir. En başından dişlerini nasıl doğru fırçalayacaklarını onları zorlamadan gözlemleyerek anlatırsanız iler ki dönemlerde dişleridaha sağlıklı olacaktır.
Çocukların Dişlerini Temizlemenin Yararları Nelerdir?
Onların diş sağlığına küçük yaşlarından itibaren dikkat etmek onun çok daha konforlu bir hayat yaşamasını sağlayacaktır. Diş fırçalama ve diş ipi uygulamaları sayesinde ağızlarında tartar ve diş eti gibi koku yapan sorunlar oluşmaz. Çocuklar için oldukça korkutucu olan kanal tedavisi dolgu gibi tedavilerle daha geç yaşlarda tanışır. En önemlisi de çene gelişimi sorunsuz olur ve dişlerinin eğri çıkma ihtimali azalır.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Genelde ebeveynler süt dişleri zamanla dökülen dişler olduğundan dolayı çocuklarda diş temizliği konusuna onların ana dişleri çıkana kadar önem vermeyebilir. Ama tutum oldukça yanlıştır. Çünkü süt dişleri çene gelişiminin doğru şekilde devam etmesi için oldukça önemlidir. Hepsinin doğru şekilde çıkması ve zamanı gelince dökülmesi çocuğunuzun çene anatomisi üzerinde büyük rol oynadığından süt dişlerinin çıkma ve dökülme aralıkları takip edilmeli ve onlarında bakımı yapılmalıdır.
İlgili Haber : Bruksizm Nedir
Diş Temizliği Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Her ebeveyn için çocuğuna diş fırçalama alışkınlığı kazandırmak kolay değildir. Çünkü bazı çocuklar inat bir kişilik yapısına sahiptir. Kendilerine dayatılan şeylerden kaçmayı seçerler. Eğer sizin çocuğunuzda bu konuda zorluk çıkarıyorsa bunu oyun haline getirebilir ya da çocuğunuzu basit ödüllerle diş fırçalamaya teşvik edebilirsiniz. Meselabir çizelge oluşturmak ve her gün dişini fırçaladığında oraya bir sticker yapıştırmak ve belli bir döngüyü sorunsuz tamamlarsa ona istediği bir şeyi almak uygun bir çözüm olabilir.
Diş Temizliği Ağrı Yapar mı?
Dişlerinin fırçalanmasından sonra diş etleri ve diş mineleri hassas olan çocukların ağızlarının içinde ağrı olabilmektedir. Bunun yaşanmaması için işlemden sonra bir süre çocuğunuzun bir şey yiyip içmemesini sağlayabilirsiniz. Yine soğuk ve sıcak hassasiyeti olmaması için ona verdiğiniz yiyecek ve içeceklerin sıcaklığına dikkat edebilirsiniz. Genelde dişler fırçalandıkça belirli bir süre sonra bu ağrılar geçmektedir. Ama bu durum çocuğunuzu çok rahatsız ediyorsa ve ağrı geçmiyorsa bir diş hekimine başvurmanızı tavsiye ederiz.
Çocukların Dişlerini Temizlemek Ağızlarına Zarar Verir mi?
Dikkatli şekilde yapıldığı taktirdeçocuk diş temizliği çalışmalarının 1 yaşından itibaren düzenli şekilde yapılmasında bir mahsur yoktur. Öncelikle onların dişlerinin sizinkinden daha hassas olduğunu bilmeli ve ona göre narin davranmalısınız. Böylece dişlerinde kırıklar olması gibi problemler olmaz. Diş macunu eğer yemeye uygun değilse sindirim problemleri yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle doğru diş macununu kullanmalı ve mümkün olduğuna macunu yutmasını engellemelisiniz. Son olarak bir diş hekimi ile görüşerek çocuklarınızın diş sağlığı ile ilgi hareketlerinize karar vermeniz en doğrusu olacaktır.
Discussion about this post