Zamanla genetik veya çevresel faktörler neticesinde diş kaybı oluşabilmektedir. Bazı durumlarda diş kaybı olan yerlerde kemik kaybı da oluşabilmektedir. Bu tür problemlerin tedavisinde ise greftleme tedavisi uygulanır. Bu tedavi sonucunda hastanın dişleri ve diş etleri daha güzel ve estetik bir görünüme sahip olunur. Ayrıca bu tedavi, çene kemiği hasarlı kişilerde yapılmakta olup çene yapısının düzelmesini de sağlamaktadır. Bu uygulama da yapay malzemeler kullanılabileceği ana kemikten alınan grefti ile de tedavi yapılabilir.
Greftleme Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Tedavi öncesi ilk olarak tedavi yapılacak bölgeye lokal anestezi yapılır. Ardın uygun bölgenin temizliği yapılır ve hekimler tarafından uygun aletler hasarlı bölgeye yerleştirildikten sonra greftleme tedavisi başlar. Tedavi metodu iki şekilde olmak üzere yapılır. Bu iki yöntem ana kemik ve yapay kemik metotlarıdır.
Genellikle sinüs bölgesinden alınan grefti örneği alınarak kemik dolgusu yapılır. Bu aşamadan sonra yerleştirilen yapının kaymaması için bir düzenleyici aparat yerleştirilir ve tedavi sonlanır. Bu aşamadan sonra hasta hekim kontrolde alınır.
Greftleme Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler
Tedavi ilerleyen aşamalarda sorun çıkarmaması için hasta en az 1 gün yatırılıp dinlendirilmelidir. Bu esnada her şikayetini mutlaka doktoruna bildirmesi oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası çene kaslarını ve yapısını zorlamayacak şekilde besinler tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle en az 1 hafta sıvı gıdalar tüketilmelidir.
Ayrıca ameliyat sonrasında ki 2 gün diş fırçalamak ve ağız sağlığı için kullanılan losyonları kullanmamanız gerekmektedir. Tedaviden hemen sonra hasarlı bölgede hafif bir ağrı oluşacaktır. Bu durum oldukça normal olup hekiminiz bu durum için hastaya bazı ilaçlar verecektir. Bu ilaçları taburcu olduğunuz zaman kullanmanız oldukça önemlidir.
Benzer İçerik : Gömülü Diş Nedir
Greftleme Tedavisi Fiyatları
Bu tedavi yöntemi uygulanacak tedavi yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Yapay malzemelerle gerçekleştirilen metot en uygun olanıdır. En çok tercih edilen doğal yöntem ise nispeten diğer uygulamaya göre biraz daha pahalı bir tedavi yöntemidir. Ayrıca kemik kaybının oluştuğu yer ve gerekli olan kemik sayısına göre de fiyatlar değişmektedir.
Ne kadar çok hasarlı bölge var ise fiyatlarda o oranda artacaktır. Aynı zamanda birçok insanın tedavi yöntemi bu uygulama olması sebebiyle çok sayıda bu alanda tedavi veren hekimler bulunmaktadır. Bu hekimlerin hepsi farklı ücretlerde tedavi yapmaktadır. Bu nedenle tedavi metodunu belirledikten sonra mutlaka geniş çaplı bir pazar araştırması yapılması gerekmektedir.
Greftleme Tedavisi Ömrü Ne Kadardır?
Tedavi sonrasında hasarlı bölgede kaynamış ve olgunlaşmış kemiğin ömrü, tamamen hastanın bakımına ve kontrollerine bağlıdır. Normal şartlarda greftleme tedavisi 30 yıla kadar dayanıklıdır. Ancak bu durum her yıl düzenli doktor kontrolleri ve kemik bakımının düzenli yapıldığı durumlar için geçerlidir.
Tedaviden sonraki ilk hafta kontrolü hastanın uygulama ömrünün belirlenmesinde ki en önemli unsudur. Çünkü bu kontrolde kemiğin oluşup oluşmadığı veya teki verip vermediği gözlemlenir. Eğer uygun bir şekilde kemik gelişimi gözlenmezse ek tedavi uygulanır. Aksi takdirde uygunsuz kemik gelişimi nedeniyle en fazla 6 yıl dayanıklılık gösterilir.
Kemik Greft Uygulaması Sonrasında Süreç Nasıl Gelişir?
Greftleme tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza son derece hassas olan bir süreç çıkar. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için mutlaka tanı ve tedavinin isabetli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Tanı sonrasında hangi tür tekniğin kullanılacağına karar verilmesi en kritik aşama olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonraki süreçte greftleme tedavisinin özellikle çene kemiğinin yetersiz olduğu durumlarda devreye girdiğini unutmamak gerekmektedir.
Greftleme tedavisi sonrasındaki sürecin hassas bir süreç olduğunu göz ardı etmemek gerekmektedir. Damar ve sinir bağlantısı olmadan yapılan bu işlemin, sonrasındaki sürece dikkat etmek tedavinin kalıcılığını da doğrudan etkiler.
Çene kemiğinin yetersizliğine dair tanı konulduktan sonra çene kemiğini desteklemek amacıyla uygulanan bu yöntem; son zamanlarda başarılıyla uygulanabilen yöntemler arasında yer almaktadır. Zira greftleme tedavisinin üst düzeyde bir başarılıyı ortaya koyabilmesi; diş tedavisi sürecini de olumlu yönde etkilemektedir.
Greft tedavisi uygulaması sonrasında hastalın sağlıklı bir süreci takip etmesi, tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. Hastada yeterli miktarda kemik greftinin oluşması sayesinde etkili bir diş tedavisinin yapılması da mümkün hale gelir. Bütün bu bilgiler ışığında greft tedavisinin üst düzeyde bir nitelikte uygulanması, beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.
Discussion about this post