Diş dolgusu; çürümüş, kırık, çatlamış ya da çeşitli nedenlerle tahribata uğramış dişlere uygulanır. Diş dolgusu yaptırmayı isteyenler pek çok farklı soruya da yanıt ararlar! İşte 20 maddede diş dolgusu hakkında merak edilenler!
Diş Dolgusu Nedir?
Çeşitli nedenlerle dişlerde çürüme, kırıklar ya da diş içlerinde oyulmalar meydana gelebilir. Çürük bölgelerin diş doktoru tarafından temizlenip, dolgu malzemesi yöntemiyle dişlerin yenileştirme işlemine diş dolgusu adı verilmektedir.
Diş Dolgusu Neden Önemlidir?
Dişler; yanlış beslenme alışkanlıkları, dış etkenler ya da genetik nedenlerle çürüyebiliyor. Zamanında tedavi edilmez ise diş içinde bulunan sinirler ölüyor ve işlevini yitiren dişlerin dökülmesinin yanında, damarlar da zarar görebilmektedir. Bunun için en kısa sürede diş dolgusu yapılarak, diş kayıplarının önüne geçilmelidir.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Diş dolgusu; çürümüş, kırık, çatlamış ya da çeşitli nedenlerle tahribata uğramış dişlere uygulanır.
Diş Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Çürük dişlerin yeri ve miktarı uygulanacak tedavi yöntemini de belirler. Diş doktorunun muayenesi sonucunda belirlenen diş çürükleri temizlenir. Dişin fizyolojik yapısı bozulmadan oyuk açılıyor ve belirlenen dolgu malzemesi ile oyuklar dolduruluyor.
Dolgu Maddelerinin Özellikleri Nelerdir?
Dolgu maddelerinde bilinenin aksine dişe yapıştırma özelliği bulunmamaktadır. Tutucu özelliği olan dolgu maddeleri, lazer ile dişe sabitleniyor. Böylece oyuk tamamen dolgu maddesi ile doldurularak, dişin hava alması engelleniyor.
Dolgu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dişlerin sayısı ve bulunduğu alan, dolgu süresini belirliyor. Dolgu yapılacak dişlerde oluşan oyukların tamamen kapanması gerekmektedir. Bunun yanında dolgunun üst düzeyinin yüksek olması, ağızda sıkıntıya neden olabilir. Bunun için diş dolgusu yüksekliğinin törpülenmesi gerekmektedir.
Dolgu Malzemesi Seçerken Nelere Dikkat Etmelidir?
Diş dolgu malzemesi seçerken diş minesine, kök ve diş yapısına zarar vermeyecek malzemeler seçilmesi gerekmektedir. Dolgu maddesinin kaliteli olması, diş oyuklarının tamamen kapanmasını sağlar. Böylece çiğneme esnasında diğer dişlere ek basınç yapmasına engel olur. Ayrıca diş rengine uygun seçilmesi, estetik açıdan dişlerin görünümü için en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
Dolgu Sırasında Acı Hissedilir mi?
İlgili Haber: Porselen Diş Kaplama Nedir
Diş çürükleri ya da tahribatlarıyla alakalı sorunların giderilmesi için tek çözüm, diş dolgusudur. Ancak bir çok insan acı duyacakları düşüncesiyle bu tedaviden kaçıyor. Oysa ki, dolgu yapılmadan önce o bölge anestezi ile uyuşturuluyor. Bu da uygulama esnasında acı hissinin yaşanmasını engellemektedir.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Diş dolgu yöntemleri, dişlerin bulunduğu alan ve sağlamlığa göre değişmektedir.
- Altın dolgu; dişe yapıştırılarak uygulanan bir yöntemdir. Özellikle arka dişle için uygulanmakta ve oldukça sağlam olmaktadır. Ancak ücret olarak diğerlerine göre biraz daha pahalıdır.
- Gümüş dolgu; en çok tercih edilen tedavidir. Renk olarak dişe uygun olmadığı için ön dişlere uygulanması doğru değildir. Arka dişlerde oldukça sağlam olan bu yöntem, oldukça zararsız olması ve uygun fiyatı nedeniyle tercih edilmektedir.
- Kompozit Dolgu işlemi; özellikle kırık ve çatlak diş onarımı için uygundur. Maliyeti ise en uygun dolgu çeşididir.
- İnley_onley dolgu ise birden fazla diş dolgusu gerektirdiği durumlarda, laboratuvar ortamında hazırlanan porselenlerdir. Sararma ve leke tutmama özelliği olan bu dolgu çeşidi, oldukça maliyetlidir.
Dolgu Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Diş sorunları için önce doktor muayenesi ve diş röntgeni çekilmelidir. Buna göre belirlenen dişlerdeki çürükler, cihazlarla temizlenir. Hekim tarafından belirlenen dolgu maddesi dikkatlice temizlenen oyuğa yerleştirilir. Bir makine ile doldurulur. Hastanın ağız açıp kapamasında, ya da dişleri bir araya getirdiğinde sıkıntı varsa, bunun nedeni büyük ihtimalle dolgudaki fazlalıktır. Diş dolgusu, kesme, inceltme ya da yüksek yerlerin törpülenme işlemi ile düzeltilerek, işlem tamamlanmaktadır.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Dişlerin sayısı ve diş çürüklerinin yoğunluğu ile dişin bulunduğu bölge diş dolgusunun süresini belirlemektedir. Öncelikle dişlerin bulunduğu sinire lokal anestezi uygulanarak, o bölgenin uyuşması sağlanıyor. Hastanın durumuna göre bu birkaç dakika sürüyor. Daha sonra diş içerisi özel aletlerle temizleniyor. Dişin iç kısmı yıkanıyor. Bu arada doktorun hazırladığı madde yerleştirilip, lazerle sabitleştiriliyor. Donma süresi ile birlikte tüm işlem yaklaşık olarak yarım saatte tamamlanmaktadır.
Kırık Ya Da Çatlak Dişlere Dolgu Uygulanır mı?
Kırık ya da tahribata uğramış dişlerin onarımı için dolgu uygulanabiliyor. Ancak bunun için dişlerde çürük olmaması gerekmektedir. Çünkü çürük temizleme esnasında diş tamamen hasara uğrayabilir.
Yirmilik Dişlere Dolgu Uygulanır mı?
Yirmilik dişler, insanların bir çoğunu oldukça zorlamaktadır. Kimi zaman cerrahi yöntem gerektiren yirmilik dişlerde oluşan çürükler, hekimin vereceği karara göre dolgu uygulanarak giderilebilir.
Diş Dolgusu Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Diş dolgusunun uzun süre dayanabilmesi, hastanın gösterdiği özenle doğrudan alakalıdır. Diş dolgusu yaptıran kişilerin sert ve kabuklu yiyecekler yememesi gerekir. Aşırı soğuk ve sıcak besinler ile asitli içecekler dolguya zarar veriyor. Ayrıca sigara ve nargile dişlerin sararmasına neden oluyor. Bunun yanında rutin diş temizliğinin de düzenli olarak yapılması, dişlerde bakteri oluşumunu engelliyor ve dolgunun ömrünü uzatmaktadır.
Diş Dolgusu Yapılan Diş Çürür mü?
Ağız bedenin dışarıya açılan ilk kapısıdır. Besinlerin çiğnenmesi esnasında diş aralarına atıklar dolabilir. Diş fırçalanmadığı taktirde dişlerde çürüme meydana gelir. Aynı durum dolgu yapılan dişler için de geçerlidir. Dolgu dahi yapılsa, diş temizlenmediği taktirde üreyen bakteriler bu dişleri de yok edebilir.
Diş Dolgusu Neden Düşer?
Diş dolgu maddesinin kalitesiz olması, dişe sabitlenmemesi ya da profesyonel ellerde yapılmaması diş dolgusunun düşmesine neden olur. Bunun yanında özellikle sert yiyecekler de dolgunun düşmesinde en büyük etkendir.
Diş Dolgusu Kullanım Süresi Nedir?
Kullanılan diş dolgu maddesinin kalitesi ve hastanın bakımı ile doğrudan bağlantılı olan diş dolgularının yaklaşık kullanım süresi on yıldır.
Diş Dolgusu Bir Günde En Fazla Kaç Dişe Uygulanır?
Diş dolgusu günde en fazla iki dişe uygulanabilir.
Hamile Kadınlara Diş Dolgusu Yapılır mı?
Genel karar hamile hanımlara diş dolgusu ya da kanal tedavisinin yaptırılabileceği yönündedir. Ancak civa kullanılan amalgam maddeler bebeğe zarar verebileceği için tercih edilmemesi gerekir.
Diş Dolgu Fiyatları Nelerdir?
Diş dolgusu için seçilen maddenin kalitesi, sağlamlığının yanında uygulanan dişin sayısı ve durumu ile hekim seçimi diş dolgu fiyatlarını belirlemektedir.
Discussion about this post