Protez Diş, kullanmanın temel nedeni, ödemin neden olduğu psikolojik sorunları ve protezlerin neden olduğu bozulmaları ortadan kaldırarak dişlerin bütünlüğünü geri kazandırmaktır. Bu hedeflere ulaşmak için yeni nesil diş protezi, diş hekimliğinin önemli dallarından biri haline gelmiştir.
Dental protezler herkesin ağız konforunu geri kazandırır. Hastanın yaşına bağlı olarak diş etleri ve çevre dokular çeşitli nedenlerle hasar görür veya kaybolur. Protezler sayesinde hasta, sindirim sisteminin başladığı ağızda dişlerini bulur ve böylece sağlıklı çiğneme işlemini gerçekleştirir. Protez takan kişiler seslerini iyileştirebilir ve dişler kişinin estetik görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Diş kaybıyla birlikte gelen yeme ve konuşma sorunları artık protez kullanımıyla ilgili bir sorun olmaktan çıkıyor.
Ayrıca, kötü çiğneme nedeniyle diş kaybından kaynaklanan sindirim sorunları da önlenir. Alternatif olarak, protezler mevcut dokuların sağlığını korumak için bir tedavi olarak kullanılabilir.
Kaybedilen dişin yerine ölçü için yeni nesil diş protezi yapılır. Hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre üretilen diş protezleri kişinin ağzına mükemmel uyum sağlamalı, doğal bir görünüme sahip olmalı ve kullanımı kolay olmalıdır.
Diş protezleri, bir veya birkaç eksik dişi değiştirmek için veya tüm dişleri değiştirmek için kullanılabilir. Ancak yeni nesil diş protezi uygulamalarında hastanın ağzındaki mevcut dişlerin korunması her şeyden önemlidir. Diş protezler kişinin kemik rengine en uygun tonda üretilir. Böylece kişinin protez dişlerinin rengi doğal görünür. Diş protez uygulamasının temel amacı, kişinin kaybettiği çiğneme fonksiyonunu yeniden kazandırmaktır. İnsan çiğneme etkinliğinin protezler ile yaşam kalitesi de artmaktadır. Ayrıca kırık, rengi değişmiş veya deforme olmuş dişlerin psikolojik etkileri de ortadan kaldırılır.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan dişler insan sağlığı için son derece önemlidir. Diş tedavisinde son çare olması gereken protezler, çoğunlukla çürük, kırık diş veya yetersiz dolgu gibi diş kaybına yol açan durumlarda uygulanmaktadır. Yani kullanılan tedavi ile diş rahatsızlığı giderilemiyorsa kişi diş protez tedavisinden fayda görebilir.
Kişinin ağız durumuna göre uygulanabilen birden fazla diş protez çeşidi vardır. Her protezler hastanın zihinsel ve fiziksel sağlığını bir üst seviyeye taşımak ve hastanın diş problemlerini çözmek için üretilmiştir. Protezler kaplama veya yeni diş olarak kullanılabilir.
Protez Nedir?
Protezler, eksik veya hasarlı dişleri değiştirmek veya hatta onarmak için kullanılan yapay dişlerdir. Eksik bir diş, yemeyi ve içmeyi zorlaştırmasının yanı sıra diş eti hastalığına yakalanma riskinizi de artırabilir. Üstelik tek bir eksik diş çene kemiğinizin sağlığına zarar verebilir ve diğer dişlerin sağlığını tehlikeye atabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak ve ağız sağlığını korumak için yeni nesil diş protezi kullanılmalıdır. Köprü olarak da bilinen protezlerin faydalarının yanı sıra protez kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Protez Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
- İnsanların üst proteze alışması kolay olsa da alt proteze alışması da zordur. Bu nedenle protezin alt kısmı daha fazla dışarı çıktığı veya yerinden kolayca çıktığı sürece kronikleşmedikçe panik olmaz.
- Protez kullanan hastalar; Fındık, ceviz veya yer fıstığı gibi sert kabuklu kuruyemişleri kırmak için ağızlarını kullanmamalıdırlar. Bu, hastanın protezine ciddi şekilde zarar verebilir.
- İlk başta insanlar konuşmakta zorluk çekebilir. Proteze alışmak için protez kullanıcısının bir süre yüksek sesle ve anlaşılır bir şekilde konuşması gerekir.
- Hasta önce yanaklarını ve dudaklarını ısırabilir.
Protez kullanan kişiler her yemekten sonra dişlerini fırçalamalıdır. Kişiler, protezler kullanmaya başladıktan sonraki ilk 3 hafta dişlerini çektirmemelidir. İşlem sonunda dişlerin bir gece temiz suda bırakılması önerilir.
Formun Üstü
Formun Altı
Discussion about this post